قصه درمانی

هدف از قصه درمانی برای کودکان چیست؟

قصه درمانی برای کودکان به ما کمک می‌کند موقعیت‌ها را از منظری متفاوت ببینیم، همدلی و شفقت را توسعه دهیم، مشکلات را حل کنیم و راه ‌حل‌ های مختلفی پیدا کنیم. داستان ‌ها به کودک حس امید و خوش ‌بینی می دهند، به آن ها کمک می کنند که ارزش ‌ها و باورهای مختلف را قدر بدانند و بر رفتار اجتماعی‌ آن ها تأثیر مثبت می گذارد.

دکتر مونا فلسفی  از بهترین قصه درمانگرهای تهران است که در این مقاله برای شما از قصه درمانی می گوید . کاربرد بازی درمانی در کودکان به شدت بالاست

داستان ها و افسانه‌ ها برای قرن ‌ها برای آموزش، الهام بخشیدن، راهنمایی و غنی‌ سازی زندگی ما مورد استفاده قرار گرفته ‌اند. آن ها می توانند در سطحی بسیار عمیق تر و فوری تر از زبان روزمره با ما صحبت کنند و به ما کمک کنند خود و دیگران را بهتر درک کنیم. قصه درمانی برای کودکان به ما کمک می‌کند موقعیت‌ها را از منظری متفاوت ببینیم، همدلی و شفقت را توسعه دهیم، مشکلات را حل کنیم و راه ‌حل‌ های مختلفی پیدا کنیم. داستان ‌ها به کودک حس امید و خوش ‌بینی می دهند، به آن ها کمک می کنند که ارزش ‌ها و باورهای مختلف را قدر بدانند و بر رفتار اجتماعی‌ آن ها تأثیر مثبت می گذارد.

 

قصه-درمانی-در-تهران

فواید قصه درمانی چیست؟

قصه گویی مزایای بسیار زیادی دارد که از جمله ی این مزایا می توان به این اشاره کرد که در هنگام قصه گویی کودکان با زندگی انسان ها در گذشته و نحوه زندگی آن ها آشنا می شوند که این موضوع موجب تقویت هــوش هیجانی کودک نیز می شود. زندگی همه ی انسان ها اشتراکات بسیاری با یکدیگر دارد و این اشتراکات حتی در ضمیر ناخود آگاه همه ی انسان ها وجود دارد؛ همه ی انسان ها با توجه به تجربیاتی که دارا می باشند می توانند این اشتراکات را از ضمیر نا خودآگاه بیرون آورده و آن ها را زندگی کنند. این اشتراکات در نسل های گذشته وجود داشته و به صورت موروثی به افراد نسل های جدید رسیده است‌.

پس با توجه به این اشتراکات تعریف قصه هایی با توجه به اقتباسی از زندگی گذشتگان و تجربیات آنان می تواند باعث شود که افراد نسل جدید به وسیله ی این قصه ها بتوانند تجربیات گذشتگان را شنیده و با آموزش مــهارت های زندگی بیشتر، در زندگی خویش از آن ها استفاده کنند. در واقع این امر می تواند مهم ترین مزیت قصه گویی به شمار آید که در تمام جوامع بشری از این روش برای بیان زندگی گذشتگان و حوادث و رویداد هایی که در گذشته به وجود آمده و برای انسان ها رقم خورده است، نسل جدید را با خبر کرده و تجربیات گذشته را در اختیار افراد نسل نو قرار می دهند. قصه گویی می تواند در پرورش خلاقیت کودکان نیز موثر باشد.

چرا قصه درمانگر از قصه درمانی خلاقانه استفاده می کند؟

کودکان عشق ذاتی به داستان دارند. آن ها جادویی هستند و حس شگفتی ایجاد می کنند، بنابراین استفاده از داستان ها می تواند کودک را مجذوب خود کند و به او کمک کند تا در درمان خود شرکت کند. استفاده از قصه درمانی تخیل را تحریک می کند و به کودک اجازه می دهد تا مشکلات شخصی و اجتماعی را کشف و حل کند و به او مهارت هایی می دهد تا در زندگی واقعی خود به کار گیرند.

 

گاهی اوقات ارتباط بین بزرگسالان و کودکان ممکن است ناسازگار باشد. صراحت یک بزرگسال اغلب می‌تواند منجر به این شود که کودک احساس کند به او بی‌اعتنایی می‌ کند و بچه‌ ها نیز وقتی با سؤالات زیادی مواجه می ‌شوند، تمایل دارند سکوت کنند. آن ها یک شیوه ارتباطی تفسیری یا روایتی را ترجیح داده و بهتر به آن پاسخ می دهند.

 

بیشتر بخوانید : دکتر روانشناس کودک خوب در تهران

 

زبان طبیعی احساس آن ها مانند تصاویر و استعاره در داستان ها و رویاها است. زبانی که بزرگسالان از ناهماهنگی‌ ها استفاده می کنند و تجربیات عاطفی کودک را تحت فشار می گذارند، منجر به احساس سوء تفاهم و انزوا می شود.

 

اغلب کودکان سعی می کنند از صحبت مستقیم در مورد احساسات دشوار یا تجربیات زندگی خود اجتناب کنند. قصه درمانی برای کودکان روشی همدلانه تر و کمتر تهاجمی برای دستیابی به تجربه درونی کودک است. آن ها استراتژی های مقابله ای پیشرفته ای برای مدیریت احساسات پیچیده و شدید یا منابع درونی برای فکر کردن به آن ها یا تنظیم برانگیختگی عاطفی خود ندارند.

 

کودکان برای پردازش کامل تجربیات، افکار و احساسات خود به کمک نیاز دارند. در غیر این صورت، غلبه عاطفی منجر به «رفتار» نامناسب آن ها در مقابل این احساسات دشوار می شود. اغلب این حالت در شرایط روانی مانند اضطراب، وسواس، بیش فعالی، فوبیا، شب ادراری، ترس و ناراحتی، پرخاشگری، مشکلات یادگیری، تشریفات و کابوس ها ظاهر می شود.

 

قصه-درمانی-برای-کودکان-تهران

استفاده از قصه درمانی چگونه کار می کند؟

ساختن داستان‌ های جدید یا بازآفرینی افسانه‌ های معروف و دوست‌ داشتنی و استعاره کودک را قادر می‌سازد تا روایتی مشابه با تجربه زندگی ‌اش را از فاصله ‌ای امن کشف کند. در واقع، آن ها از منظر سوم شخص کار می کنند. کودک می‌تواند چالش‌هایی را که شخصیت داستان با آن ‌ها روبه‌ رو است، درک کند و به چالش ‌های خودش مرتبط کند. قصه درمانگر با قصه درمانی، به کودکان کمک می کند تا موقعیت را از منظر وسیع تری ببینند، بنابراین همدلی و شفقت به خود را توسعه می دهند.

 

قصه درمانی به کودکان این امید را می دهد که می توانند بر چالش های زندگی خود غلبه کنند. داستان ها به کودکان کمک می‌ کنند تا ایده ‌های جدید را در نظر بگیرند و مشکلات خود را از فاصله‌ ای امن و به روشی متمرکز بر راه حل آزمایش کنند. آن ها پاسخ ها، رویکردها و پایان های مختلف را بدون ترس از شکست امتحان می کنند. مفهوم کمک شدن از طریق همکاری و مشارکت با درمانگر و شخصیت های داستان تشویق و حمایت می شود.

بیشتر بخوانید : بازی درمانی در تهران توسط بهترین بازی درمانگر تهران

نکات قصه گویی در منزل برای کودکان

اگر کودکی در مدرسه در درک مطلب مشکل داشته باشد، ممکن است مهارت های روایی ضعیفی را نیز تجربه کند. ممکن است کودک در تشخیص بخش های کلیدی داستان مانند ایده اصلی و رشد شخصیت مشکل داشته باشد. مشکلات مربوط به مهارت های روایی کلامی ممکن است شامل نگهداری ضعیف موضوع، حذف جزئیات مهم و ساختار ضعیف جمله باشد. در زیر نکاتی برای افزایش داستان گویی در منزل آورده شده است.

بهبود داستان گویی:

  • داستان های قبل از خواب:ایجاد یک روال ثابت در زمان داستان شبانه، اهمیت خواندن و داستان گویی را در سنین پایین القا می کند.

 

  • روال ‌ها را روایت کنید:مراحل انجام فعالیت‌های روزمره را در مقابل فرزندانتان به صورت شفاهی بیان کنید. مثلا موقع حمام روایت کنید: «اول آب گرم را روشن می‌کنم، سپس صابون را اضافه می‌کنم و در آخر وارد وان می‌شوم». هنگامی که کودکان توالی یابی را یاد می گیرند، قادر خواهند بود دستورالعمل ها یا مراحل شفاهی را ارائه دهند.

 

  • بازی تخیلی: یک خط داستانی با عروسک ها، مجسمه ها یا لباس پوشیدن، با کودک خود ایجاد کنید.یک طرح واضح با شخصیت ها، درگیری و حل ایجاد کنید.

 

  • سوال پرسید:به جای سؤالات سیاه و سفید که فقط به پاسخ بله یا خیر نیاز دارند، سؤالات خاصی بپرسید که با چه کسی، چه چیزی، کجا یا کی شروع می شود. در حین خواندن کتاب، این سوالات را در به طور مرتب بپرسید تا درک مطلب و زبان رسا را ​​تشویق کنید.

 

  • نمایش ها و فیلم ها را خلاصه کنید: پس از تماشای یک برنامه تلویزیونی یا فیلم، از کودک خود بخواهید تا درباره آنچه اتفاق افتاده است، توضیح دهد. پاسخ کودک خود را با پرسش در مورد شخصیت ها، صحنه، درگیری و راه حل ها راهنمایی کنید.

 

  • گذشته را یادآوری کنید: بچه ها عاشق شنیدن داستان هایی در مورد خودشان هستند. در دوران کودکی درباره آن ‌ها داستان ‌های خنده ‌دار بگویید یا با هم درباره فعالیت‌ های سرگرم کننده خانوادگی یا تعطیلات خاطره ‌سازی کنید

 

 

قصه-درمانگر-در-تهران.

 

سخن آخر

بسیاری از کودکان تجربیات آسیب زا و احساسات ناخوشایند دارند که پردازش آن ها برایشان دشوار است. مهم است که برای مدیریت این احساسات به آن ها کمک شود و این حمایت ابزارهایی را برای آن ها فراهم می کند تا احساسات خود را به روشی طبیعی و ایمن کشف کنند. استفاده از قصه درمانی  یک رویکرد بالقوه برای حمایت از این کودکان ارائه می دهد. استفاده از استعاره داستان قصه درمانگر را قادر می‌سازد تا با کودکان به شیوه ‌ای محترمانه ارتباط برقرار کند. یک داستان خوب انتخاب شده می ‌تواند درک همدلانه ‌ای از موقعیت کودک برقرار کند و از طریق داستان، درمانگر می ‌تواند پیام‌ های تاییدکننده مثبتی منتقل کند.

 

 

برای رزرو وقت مشاوره با شماره های زیر تماس بگیرید

وقت مشاوره : 0218612748702186127446

 

این مطالب نیز ممکن است برایتان مفید باشد

دکتر روانشناس کودک خوب در تهران

بهترین بازی درمانگر تهران

قصه درمانی برای کودکان

بازی درمانی کودکان اوتیسم

بازی درمانی کودکان بیش فعال

بازی درمانی کودکان برای کنترل اضطراب اجتماعی

مشاوره کودک و نوجوان در تهران

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
دکتر مونا فلسفی روانشناس کودک و نوجوان

دکتر مونا فلسفی

دکترای روانشناسی سلامت

فعالیت حرفه ای

  • درمانگر گروه کودک و نوجوان گروه روانپزشکی ویان
  • چند سال سابقه کار در مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اکسیر و مرکز مشاوره آتیه درخشان ذهن

آدرس : تهران ،علامه جنوبی، خیابان چهلم مرکزی، پلاک ۸، طبقه سوم

وقت مشاوره : 0218612748702186127446

رزرو وقت مشاوره داخل ‌‌وخارج از کشور : 09036565910

نوشتهٔ پیشین
بررسی علل کم رویی وخجالتی بودن کودکان َ
نوشتهٔ بعدی
دکتر روانشناس کودک خوب در تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید

این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست