سن مناسب کودکان برای حضور در صفحههای مجازی
پیش از اینستاگرام، یوتیوب و چند برنامه دیگر اجتماعی مانند فیسبوک این شرایط را داشتند و حالا این برنامه به فکر چنین شرایطی برای کاربرانش افتاده است. ۱۳ سال، سنی است که اینستاگرام برای حضور در فضای خود مناسب دانسته است، اما آیا ۱۳ سال کافی است یا باز هم کم است؟
از آنجا که گزینه کنترلی اینستاگرام در نهایت به کنترل پیامها ختم میشود و اینکه انتخاب کنید چه افرادی میتوانند به شما پیام دهند؛ مثلا افرادی که دنبالشان میکنید یا دنبالتان میکنند، متاسفانه در این سنین هم نداشتن نظارت والدین و ناآگاهی کودکان و نوجوانان آنها را قربانی تلههای فضای مجازی میکند.
با آغاز نوجوانی، مرکز توجه بودن، محبوبیت در بین همسالان و شاخ اینستا بودن، ویژگی مثبت محسوب میشود و حتی برخی والدین فکر میکنند هر کس معروفتر، محبوبتر غافل از اینکه این فضا پر از بیماران جنسی است.
من کودکان و نوجوانانی را دیدهام که با جستجوهای نابجا و حتی کلمهای که معنایش را نمیدانستند و دیدن صحنههای نامناسب دچار وسواسهای فکری شدید و اضطراب شدهاند.
بسیاری از افراد فکر میکنند تجاوز به کودکان و نوجوانان فقط دست درازی است اما نوجوانانی که در فضاهایی مانند اینستاگرام اسیر پیامهای نامناسب مردان و زنان حتی همسن پدر و مادرشان، متلکپرانی، حرفهای نامناسب، تهدید و فشار برای قرارهای عاشقانه و … میشوند، در معرض و دچار خشونت جنسی هستند.
بیشتر بخوانید : نقش پدر در تربیت کودک
متاسفانه خیلی از شاخهای مجازی برای جذب فالور و لایک، لایوهای نامناسب با محتوای جنسی برگزار میکنند و خیلی از نوجوانان تماشاگر این لایوها میشوند.
متاسفانه مشکل اینجاست که برخی والدین برای فرزند خود صفحه شخصی باز میکنند با عکسهایی در ژستهای مختلف و آنها را درگیر فضای مجازی و مرکز توجه بودن قرار میدهند.
این صفحههای شخصی میتواند آسیب بسیاری به کودکان و نوجوانان وارد کند چراکه ممکن است بهدلیل ناآگاهی و کنجکاویهای متعدد، وارد فضاهایی شوند یا با افرادی معاشرت کنند که صدمات جبرانناپذیری به آنها و خانوادهشان وارد میکند.
اگر از ابتدای دوران تولد کودک، رابطه و صمیمیت بیشتری میان والدین و فرزند ایجاد شود، از هرگونه سوءاستفاده و آسیبی دور میماند. صمیمیت در رابطه والدین و فرزند کمک میکند برای ورود به هر فضایی آنها را آگاه و مشورت کند و در هر شرایطی نظر آنها را جویا شود. از طرفی دیگر، والدین میتوانند براساس این صمیمیت شرایطی فراهم کنند که کودک و نوجوان در سن مناسب در فضای مجازی حضور پیدا کنند و در زمان مناسب هم حضور آنها تعدیل پیدا کند.
تربیت جنسی صحیح از ۳ سالگی شروع میشود و اگر والدین به کودکان از همان اول آموزش صحیح بدهند، از بسیاری از آسیبها جلوگیری میشود.
طی دوره پیش از نوجوانی حدود ۱۰ تا ۱۲ سال بسیاری از بچهها در جستجوی استقلال بیشتر هستند. حتی اگر حس استقلالطلبی برجسته هم نشود، در این زمان استفاده از اینترنت برای انجام تکالیف مدرسه، کشف منابع جدید برای سرگرمی، ورزش و سایر جذابیتها آغاز میشود. رده سنی ۱۰ تا ۱۲ سال همچنین زمانی است که والدین نه تنها باید نگران نوع فعالیتهای فرزندان خود در فضای آنلاین باشند بلکه زمان و میزان کار با اینترنت نیز اهمیت پیدا میکند.
شما به عنوان والدین وظیفه دارید فرزندتان را در مدیریت استقلال خود همیاری و محدودیتهایی در کیفیت و زمان آنلاین بودن فرزندان اعمال در نظر بگیرید و مطمئن شوید که وقت خود را بیشتر صرف فعالیتهای دیگر مانند ورزش، موزیک و … کنند.
بیشتر بخوانید : بررسی علل کم رویی وخجالتی بودن کودکان َ
در گروه سنی ۱۲ سال به بالا بچهها بسیار اجتماعی میشوند و تمایل زیادی به گفتگوهای آنلاین دارند. با تکرار قوانینی مربوط به حفظ حریم خصوصی برای فرزندانتان، مطمئن شوید که اطلاعات شخصی خود را منتشر نمیکنند و بدون هماهنگی شما با مخاطبان آنلاین خود قرار ملاقات نخواهند گذاشت.
همچنین تاکید بسیاری بر عدم تبادل عکس با افراد ناشناس در فضای اینترنت داشته باشید. در سنین ۱۲ تا ۱۴ سال باید درک روشنی از این حقیقت وجود داشته باشد که افراد ناشناس در فضای اینترنت ممکن است تا واقعیت فاصله زیادی داشته باشند.
در محدوده سنی ۱۲ تا ۱۴ سال، بچهها نسبت به مسائل جنسی علاقه نشان میدهند. این کاملا برای آنها طبیعی است که در رابطه با جنس مخالف کنجکاو شوند و عجیب نیست اگر که بخواهند به تصاویر و موضوعات جنسی دسترسی داشته باشند.
سن مجاز ورود به شبکههای اجتماعی در اروپا از ۱۳ سال به ۱۶ سال ارتقا پیدا کرده که نشاندهنده نگرانیها و آسیبهای این فضاست. تا ۱۴ سالگی والدین اجازه کنترل و مدیریت استفاده از این فضا را برای کودکان و نوجوانان دارند و خوب است که بدانند جستجوهای یواشکی و کنترل و فشار شدید باعث میشود فرزندشان خانواده را دور بزند پس بهتر است مدام به آنها آگاهی بدهیم.
از ۱۴ سال به بالا نمیتوانیم وارد حریم خصوصی نوجوان بشویم اینجا نقش آموزش صحیح، نحوه برخورد دوستانه والدین و آگاهی دادن به نوجوان برای جلوگیری از آسیب بسیار اهمیت دارد.
دکتر مونا فلسفی، روانشناس کودک و نوجوان، بازیدرمانگر
بیشتر بخوانید :
بازی درمانی کودکان برای کنترل اضطراب اجتماعی