تربیت کودک مودب به چه معنایی است؟ چرا این کار اهمیت بالایی داشته و چه مزایایی خواهد داشت؟ در این مقاله از سایت دکتر مونا فلسفی می خواهیم به دلایل رشد کودکان و نوجوانان مودب بپردازیم و شما را با 6 مورد از راهکارهایی که می توانید از آنها در این راستا کمک بگیرید، آشنا کنیم.
چرا کودکان خود را مودب بار بیاوریم؟
بدون شک تربیت کودک مودب، یکی از اصلی ترین اهداف خانواده ها، نظام آموزشی و دولت ها می باشد. چراکه این کار می تواند به والدین کمک کند تا بتوانند تعامل بهتری با کودکان داشته باشند. از سوی دیگر نیز مقدمه ورود آنها به جامعه را به خوبی فراهم می کنند. هرچند کودکان ما هرکدام با یک نوع استعداد خاص به دنیا می آیند، اما مودب بودن چیزی نیست که کودک آن را از ابتدا داشته باشد. بنابراین تربیت کودک حرف گوش کن کاری است که می بایست والدین آن را به عنوان یک وظیفه انجام دهند.
دلایل اهمیت تربیت کودک مودب چیست؟
در این رابطه می توان به موارد زیر اشاره نمود که به شرح زیر هستند:
- رفتارهای مودبانه، عادات خوبی هستند: رفتار مودبانه یک روش زندگی است. بنابراین باید به صورت یکسری عادات خوب تکرار شوند. آنها فقط کارهایی نیستند که در یک عروسی یا رستوران مجلل بخواهید آن را انجام دهید. بلکه در تمام طول مراحل زندگی کاربرد دارند.
- رفتارهای مودبانه می توانند به رشد اجتماعی فرزند شما کمک کنند: شما می توانید با آموزش یکسری رفتارها مانند عذرخواهی کردن، سلام کردن، لبخند زدن و مواردی از این قبیل، به کودک خود کمک کنید تا سریعتر در جامعه وارد شده و مورد پذیرش واقع شود.
- تربیت کودک مودب او را در بزرگسالی پروموت می کند: آموختن مفاهیم انسانی، فروتنی و تربیت صحیح کودکان، آنها را در بزرگسالی با ارزش تر می کنند. به عنوان مثال این موضوع در هنگام استخدام، یافتن همسر، تعامل با جنس مخالف، پیدا کردن دوست در محیط جدید و برقراری روابط عمیق با خانوادشان کمک خواهد کرد.
شما می توانید برای درک بیشتر این موضوع و اهمیت آن، از متخصصین روان شناسی کودکان مشاوره بگیرید. یکی از افراد مجرب در این زمینه، دکتر مونا فلسفی هستند که به عنوان کاندیدای دکتری روانشناسی سلامت فعالیت می کنند.
بیشتر بخوانید : درمان دروغگویی کودکان
6 راهکار برای تربیت کودک مودب
حال که تا حدی با مبحث تربیت کودک مودب آشنا شدید، لازم ست راهکارهای صحیح انجام این کار را بدانید. از جمله این روش ها می توان گفت:
- تحسین و تنبیه کردن: برای آنکه کودک شما بتواند ارزش کارهایی که انجام می دهد را درک کند، او را تشویق یا تنبیه نمایید. بدین نکته توجه کنید که منظور از تنبیه کردن، کتک زدن نیست. اخم کردن یا ناراحت شدن جایگزین های مناسبی هستند. بدون شک مفاهیمی همچون پاداش دادن یا درنظر گرفتن جریمه، یکی از مهم ترین نکات تربیت کودک مودب است که در آینده نیز در سطح جامعه با آن مواجه می شود.
- نقش آفرینی و آموزش رفتارها: یکی دیگر از راه حل هایی که می تواند تاثیر خوبی در تربیت بچه عاقل داشته باشد، نقش آفرینی است. شما می توانید این کار را در قالب بازی نیز انجام دهید. در این حالت کودکان را در موقعیت های مختلف قرار دهید. رفتارهایی که باید انجام دهند، از آنها پرهیز نمایند و عکس العمل های آنها را توضیح دهید.
- توضیح دادن: سعی کنید کودکان خود را نسبت به کارهایی که شما، او و یا دیگران انجام می دهند آگاه تر کنید. این کار نباید مانند یک سخنرانی، سنگین و رسمی باشد. بلکه در قالب گفتگوهای ساده و دوستانه انجام شود.
دیگر راهکارها برای تربیت کودک مودب چیست؟
3 مورد دیگری که می توان آنها را در زمینه راهکارهای تربیت کودکان مودب درنظر گرفت شامل موارد زیر می باشند که عبارتند از:
- احترام گذاشتن: یکی از راه حل هایی که می توانید به کمک آن، کودکان را به سمت داشتن ادب سوق دهید، احترام گذاشتن است. در این حالت شما باید با کودکان خود همانند یک آقازاده محترم رفتار کنید. این گونه رویکرد می تواند آنها را به سمتی هدایت کند که سعی می کنند تا احترام و ارزشی که برای آنها ارائه می شود را به نوعی حفظ نمایند. بنابراین شما می توانید تربیت کودک مودب را از همان کودکی شروع کرده و چنین بینشی را در فرزندانتان رشد دهید.
- استفاده از الفاظ مودبانه: در این بخش از راهنمای تربیت کودک مودب، نقش والدین بسیار مهم است. کودکان شما را به عنوان یک الگو می بینند و مانند شما عمل می کنند. بنابراین شما باید مواظب رفتار خود باشید. از گفتن الفاظ رکیک و زشت پرهیز کنید. نوجوانان و بچه ها را به محیط های آلوده نبرید. آنها را به کسانی که شخصیت پایینی دارند نسپارید. همه این ها در هدایت صحیح فرزندان شما بسیار موثر خواهند بود.
- تحقیر نکنید: برخی از رفتارها همانند یک سم عمل می کنند که به تدریج می توانند بر رفتار و موقعیت کودکان اثر خود را اعمال نمایند. یکی از این موارد، تحقیر و توهین کردن به کودکان است. در این حالت حقیر فرزند به خصوص در مقابل دیدگان دوستان آنها، منجر خواهد شد تا ارزش او پایین آمده، دیگران به او نیز بی احترامی کنند. در این حالت است که کودک جرات و جسارت خود را از دست می دهد و بی احترامی را می پذیرد. این کار عواقب بسیار بدی دارد که یکی از آنها، کاهش اعتماد بنفس، عقده ای شدن و رواج بی احترامی به فرزندان و خانواده اش است.
اگر واقعا به تربیت فرزندان خوش اخلاق و با ادب اهمیت می دهید، می توانید از یک روان شناس کمک بگیرید. اگر کودک شما به نحوی آسیب دیده است، باید آنها را توسط مشاور درمان کنید. برای این کار می توانید از دکتر مونا فلسفی کمک بگیرید. ایشان از جمله کسانی هستند که با داشتن چندین سال سابقه کاری در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی، تسلط کافی را برای بهبود مشکلات کودکان و نوجوانان دارند. جهت تماس با ما، از راه های ارتباطی در انتهای سایت اقدام کنید.
بیشتر بخوانید : بررسی و درمان پرخاشگری کودکان
پرسش و پاسخ های متداول
برخی از پرسش های متداول در این زمینه عبارتند از:
- تربیت کودک مودب چگونه انجام می شود؟
شما می توانید برای تربیت کودکان مودب، از روش های علمی و روان شناسی که توسط متخصصین این حوزه ارائه می شوند، استفاده کنید.
- بهترین روش برخورد با کودک مودب چگونه است؟
بهترین شیوه برخورد با چنین افرادی، احترام متقابل است. این کار می تواند به حفظ شخصیت آنها در مقابل خود، والدین و دیگران کمک کند.