بازی درمانی کودکان بیش فعال چگونه بر رفع مشکل آنها تاثیر می گذارد؟ کودکان بیش فعال چه خصوصیاتی دارند؟ از چه بازی هایی می توان به منظور بازی درمانی کودکان بیش فعال استفاده کرد؟ برای کسب اطلاعات سودمند و دریافت پاسخ پرسش های خود در این زمینه در این مقاله از سایت دکتر مونا فلسفی با ما همراه باشید.
طبق آمارهای رسمی، مشکل بیش فعالی کودکان یا ADHD روندی رو به افزایش دارد. این موضوع می تواند ریشه در سبک زندگی امروزی، مشکلات روانی و استرس های دوران بارداری، مصرف برخی از داروها در این دوران و … باشد. در هر حال، در مورد یک کودک بیش فعال آنچه اهمیت دارد ارائه روش های درمانی موثر است. اغلب والدین برای رفع این مشکل تمایلی به استفاده از داروهای روانپزشکی جهت درمان کودک خود ندارند. در اینجا راهکاری را مطرح می کنیم که می تواند بدون استفاده از دارو، به رفع مشکل بیش فعالی کودک شما کمک قابل توجهی نماید.
بازی درمانی کودکان بیش فعال در تهران– چرا و چگونه؟
کودکان بیش فعال غالبا هیچ فعالیتی را تا انتها انجام نمی دهند. آنها انواع بازی، تکالیف مدرسه و … را تا نیمه راه انجام داده و سپس رها می کنند. در حقیقت می توان گفت مشکل روانی این کودکان عدم داشتن توجه و تمرکز کافی است. کودکی که تمرکز کافی بر یادگیری و انجام تکالیفش نداشته باشد نمی تواند خواندن، نوشتن، حل مسائل مختلف ریاضی و … را به درستی انجام دهد. این مشکل نگرانی بزرگی برای والدین محسوب می شود.
وقتی والدین کودکان بیش فعال از آنها می خواهند که فعالیتی همچون حل یک مسئله ریاضی را انجام دهد، کودک معمولا حاضر است هر کار دیگری را انجام دهد اما بر حل آن مسئله توجه و تمرکز نکند. این مشکل در برخی از کودکان به حدی شدید است که در کنار بازی درمانی حتما باید از داروهای روانپزشکی نیز استفاده شود.
بازی درمانی کودکان بیش فعال بایستی از طریق بازی هایی انجام شود که کم خطر بوده و در عین حال بتوانند قدرت تمرکز کودک را افزایش دهند. به عنوان مثال بازی هایی مانند پازل یا راه رفتن روی تخته تعادلی می توانند تا حد زیادی مشکل عدم تمرکز و یادگیری کودک را برطرف کنند. نقاشی یکی دیگر از راه حل های مطرح در زمینه بازی درمانی کودکان بیش فعال است. مدادرنگی های در رنگ های مختلف و نقاشی می توانند مشکل فقدان توجه کودکان بیش فعال را به صورت موثری برطرف کنند. به دلیل عدم داشتن توجه کافی کودک برای رفع مشکل بیش فعالی به هیچ وجه نباید از فعال های هیجانی و خطرناک استفاده شود.
فعالیت دیگری که در زمینه بازی درمانی کودکان بیش فعال می توان انجام داد، بالا بردن تمرکز آنها با یک کار ساده و دم دستی است. به عنوان مثال یک صفحه از مجله ورزشی را جدا کرده و از کودک بخواهید تا هر جای متن کلمه توپ را دید دور آن خط بکشد.
کودکان بیش فعال چه خصوصیاتی دارند؟
هرچند که در بالا گفتیم کودکان بیش فعال غالبا در توجه و تمرکز بر روی یک فعالیت دچار مشکل هستند اما این یک ویژگی کلی است. در اینجا می خواهیم ویژگی ها و خصوصیات کودکان بیش فعال را به صورت جزئیاتی تر مورد بررسی قرار دهیم. این کودکان اغلب:
- در یک جا بند نمی شوند، در جهات مختلف می دوند و تمایل زیادی به بالا رفتن از اشیای مختلف دارند.
- آرام بودن و نشستن در یک جا برای آنها تعریف نشده است و مدام در حال جنب و جوش هستند.
- هیچ گونه فعالیت طولانی مدت و نیازمند تمرکز همچون انجام تکالیف مدرسه را دوست ندارند.
- غالبا فعالیت های خطرناک و بدون ملاحظه انجام می دهند. مثلا به وسط خیابان می پرند یا به اجسام داغ همچون بخاری دست می زنند.
- تحمل انتظار کشیدن را به هیچ عنوان ندارند.
- وسط کلام بقیه می پرند.
- نافرمانی می کنند و از بزرگترها حرف شنوی ندارند.
- به معلم و کلاس بی توجهی می کنند.
- اغلب کارهایی که شروع کرده اند را به اتمام نمی رسانند.
- اختلالات یادگیری و حافظه دارند.
- قبل از فکر کردن کافی عمل می کنند.
- در سازماندهی کارها و فعالیت هایشان دچار مشکل هستند.
- حتی هنگام خواب نیز زیاد تکان می خورند.
- وسایل و لوازم التحریرشان همچون مداد، کتاب و دفتر را غالبا در مدرسه گم می کنند.
- اعتماد به نفس پایینی دارند.
- غالبا ژولیده هستند.
- اضطراب و استرس بالایی را به سبب حواس پرتی و عدم توجه شان از خود نشان می دهند.
- در اکثر موارد ترسو هستند.
- غالبا از آنجایی که خود را عامل افسرده بودن و اذیت مادران شان می دانند، احساس گناه و عذاب وجدان دارند.
از چه بازی هایی می توان به منظور بازی درمانی کودکان بیش فعال استفاده کرد؟
همانطور که گفتیم بهتر است بازی درمانی کودکان بیش فعال با استفاده از بازی و فعالیت های کم خطر انجام شود. در این مورد پازل، نقاشی و فعالیت هایی از این دست که به نوعی بازی فکری محسوب شده و توجه و تمرکز کودک را تقویت می کنند، بهترین گزینه هستند.
مثال های دیگری از انواع بازی های موثر در زمینه بازی درمانی کودکان بیش فعال می تواند شامل موارد زیر باشد:
بازی ماز در تهران
این بازی از نظر روانی به کودک بیش فعال شما کمک می کند تا فلسفه به اتمام رساندن کارها را بیاموزد. این نوع بازی ها غالبا از یک مکان مشخص آغاز شده و پس از طی مسیر به یک مکان انتهایی می رسند. بازی هایی از این قبیل غالبا مسیر پر پیچ و خم و پیچیده ای برای رسیدن به هدف دارند و به کودک می آموزند که باید تمرکز و توجه بیشتری بر انجام کارهایش داشته باشد. سیناپس های مغز کودک با این فعالیت قدرت تفکر او را بالا برده و باعث افزایش تمرکز او می شوند. بازی ماز می تواند در انواع مختلف طراحی شود. جوجه ای که به لانه رسانده می شود، بچه آهویی که به مادرش می رسد و … .
بازی یافتن تفاوت های اشکال مشابه
این نوع بازی هم در اینترنت و فضای مجازی و هم در مجلات مختلف هوش و حتی مجلات معمول سرگرمی وجود دارد. از کودک خود بخواهید اختلافات بین دو شکل مشابه را بیابد و با یافتن هر مورد او را تشویق کنید. این کار نیز باعث افزایش قدرت تمرکز و تفکر کودک می شود.
این مطالب نیز ممکن است برایتان مفید باشد
دکتر روانشناس کودک خوب در تهران
بازی درمانی کودکان برای کنترل اضطراب اجتماعی