بازی درمانی کودکان اوتیسم
در این مقاله از سایت دکتر مونا فلسفی قصد داریم شما را، با روشهای بازی درمانی کودکان اوتیسم آشنا کنیم. اختلالات موجود در زمینه اوتیسم، معمولا از نوع شناختی و عصبی است. این اختلال سبب ایجاد مشکل، در روند فراگیری مهارتهای زبانی و گفتاری میشود. امروزه متخصصان با بهرهگیری از روش بازی درمانی کودکان, سعی دارند از پیشروی این اختلال جلوگیری کنند. بازی درمانی، یکی از روشهای موثر برای درمان اختلال اوتیسم میباشد
بازی درمانی کودکان اوتیسم، رویکردی فعال و مفید است. کودکان از این طریق میتوانند، احساسات فعال و غیر فعال خود را آشکار کنند. در این روش کودکان، احساسات و تفکرات خود را بیان کرده و به واسطه این احساسات، با دیگران ارتباط برقرار میکنند.برای تاثیرگذاری بیشتر، بهتر است از بازیهای گروهی استفاده کرده و کودکان را به برقراری ارتباط با دیگران تشویق کنید. بازی درمانی کودکان، به شکل هدفمند و پیوسته، سبب رشد حسی در کودکان میشود. با کمک این بازیها، سیستمهای تعادلی و حرکتی کودکان از جمله بساوایی، بینایی، شنوایی، چشایی، بویایی و پروپریوسپتیو به طور کامل درگیر شده و به طور مستقیم بر روی نواقص کودکان متمرکز میشود.
بازی درمانی کودکان اوتیسم در تهران
برای نتیجهگیری مناسب از بازی درمانی کودکان، باید یکسری از قوانین و اصول بازی را به درستی رعایت کنید. در ادامه به برخی از این قوانین خواهیم پرداخت.
اصل یک/ مشارکت کودکان اوتیسم در وضع قوانین بازی و انتخاب نقش خود : مشارکت کودکان اوتیسم در پایه گذاری بازی بسیار مهم است. در این مرحله بهتر است؛ کنترل بازی را به کودکان سپرده تا خودشان بازی را مدیریت کنند. علاوه بر مدیریت، میتوانند نقش خود را در بازی هم تعیین کنند.
اصل دوم/ انتخاب موضوعهای مشخص : یکی از گزینههای تاثیرگذار، برای موفقیت در زمینه بازی درمانی کودکان اوتیسم، انتخاب موضوع مشخص برای رهبری گروه میباشد. انتخاب موضوع ثابت، موجب افزایش تکرار برای کودکان اوتیسم شده، که این موضوع به تنهایی نکته مثبت میباشد؛ زیرا این افراد به تکرار نیاز دارند.
بررسی انواع مهارتها در بازی درمانی کودکان اوتیسم در تهران
مهارت کلامی: یکی از مهارتهای مهم در رابطه با بازی درمانی کودکان، مهارت کلامی میباشد. در طول بازی باید مکالمات زیادی صورت گیرد؛ تا کودکان با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. بیشترین ضعف کودکان اوتیسم در بخش ابتدایی و انتهایی مکالمات میباشد. در این میان باید شما به عنوان متخصص دو مورد را حتما رعایت کنید. اول این که کودکان باید به نوبت صحبت کنند و دومین موضوع مربوط به محدود کردن صحبت در میان کودکان اوتیسمی میباشد. کودکان اوتیسمی معمولا در زمینه موضوع مورد علاقهشان بیش از حد صحبت میکنند. استفاده از بازیهای مناسب برای درمان اوتیسم: اغلب کودکانی که دچار اختلال اوتیسم هستند؛ در حین بازی بیشتر زمان خود را، صرف کارهای بیهوده میکنند و از فرصت خود، برای برقراری ارتباط و دوستی با دیگران استفاده نمیکنند. به همین خاطر، با انجام بازیهای مختلف میتوانید به راحتی این مشکل را از بین ببرید. برای مثال می توان به بازی کارتی و رومیزی اشاره کرد.
بهرهگیری از روش حل مسئله، برای بازی درمانی کودکان اوتیسم: برای پیشرفت در این زمینه، باید کودکان را به چالش کشیده و فعالیتهایی در قالب حل مسئله، برای آنها طراحی کنید. در جلسات مختلف، به نوبت برای آنها نقشی را در نظر بگیرید. با انجام این کار، به مرور زمان کودک پیشرفت کرده و قدرت انجام فعالیتها را به طور مستقل، به دست میآورد.
اجرای نقشهای مختلف: یکی از عوامل موثر در بازی درمانی کودکان ، اجرای نقشهای مختلف میباشد. این مسئله سبب شده تا کودکان در موقعیتهای گوناگون قرار بگیرند. از جمله این کارها میتوان به نوشتن و اجرای نقشها اشاره کرد. در این روش استعداد مختلف کودکان اوتیسم آشکار شده که نوع علایق و تواناییهای آنها متفاوت میباشد
اهدای جوایز و رایگیری برای انتخاب آن: یکی از دلایل مهم اجرای این بخش، مشارکت کودکان با یکدیگر بر سر جوایز نهایی میباشد. اعضای گروه میتوانند، بر سر انتخاب جایزه خود رایگیری کنند. نکته قابل تامل در این بخش، ایجاد مشارکت بین کودکان میباشد. در این روش کودکان میآموزند که همیشه جایزه انتخابی خود را نخواهند گرفت و برخی مواقع بر اساس نظر جمع انتخاب میشود.
انواع بازی، برای کودکان اوتیسم
۱: قایقرانی : قایقرانی یکی از بازیهای مناسب، برای کودکان مبتلا به اوتیسم میباشد. بازی درمانی کودکان باید از خشونت و خطر دور باشد. هیجان موجود در این بازی، سبب شادابی روحیه کودکان میشود. از هدفهای اصلی انجام این بازی، میتوان به مواجه به حوادث غیر منتظره و افزایش مهارت زبانی اشاره کرد.
۲: تاب بازی: تاب بازی یکی از بازیهای مورد علاقه در کودکان بوده که موجب شادابی و سرزندگی آنها میشود. این بازی بسیار ساده و لذت بخش است. هدف از انجام تاب بازی، همکاری با یکدیگر، افزایش صبر و حوصله ، حفظ تعادل و اعتماد به دیگران میباشد.
آیا میتوانیم در منزل بازی درمانی انجام دهیم؟
پدر و مادر نقش بسزایی در بازی درمانی کودکان خود دارند. والدین با استفاده از بازیهای آسان میتوانند، به راحتی این بازیها را در خانه نیز اجرا کنند. همچنین میتوانید برای آشنایی بیشتر، از برنامههای ویدئویی، کتاب و انیمیشن کمک بگیرید.
ویژگیهای فرد درمانگر در حین اجرای بازی:
- ایجاد رابطه دوستانه و صمیمی با کودکان اوتیسم
- در هنگام بازی درمانی کودکان ،آنها را همان طور که هستند؛ بپذیرید و با احترام با آنها برخورد کنید.
- درمانگر باید نسبت به احساسات کودک هوشیار باشد و در ادامه احساسات را به کودک منعکس کند.
- متخصص درمان، نباید فعالیت کودکان را تغییر دهد و باید فضایی آزاد برای کودک ایجاد کند.
چگونه برای کودکان اوتیسمی وسایل بازی انتخاب کنیم؟
اکثر کودکان اوتیسمی از نظر حسی دچار ضعف میباشند. بنابراین با توجه به این موضوع، باید به دنبال اسباب بازی باشید؛ که حس آنها را تقویت کند. اسباب بازیهای موزیکال، بزرگ، برجسته و بلوکهای اسباب بازی بسیار کاربردی میباشند. برای خرید، ابتدا باید سطح مهارت کودک خود را در نظر بگیرید. انتخاب اسباب بازیهای ساده، برای کودکان اوتیسم از نظر ذهنی مناسب میباشد. هدف از خرید این لوازم، ایجاد سرگرمی، شادی و لذت برای کودکان اوتیسم است.
امیدواریم توانسته باشیم با ارائه این مطلب، به شما کمکی کرده باشیم تا با بازیهای کودکان اوتیسم آشنا شوید و به رشد خلاقیت این کودکان، کمک کنید. اگر شما نیز دارای فرزند اوتیسم هستید، از اهمیت بازی با کودکان اوتیسم غافل نشوید.
این دو مطلب را حتما بخوانید :