افسردگی در کودکان یک بیماری است که علائمی همانند بزرگسالان دارد. بنابراین می توان آن را در کودکان به راحتی تشخیص داد. این بیماری معمولا می تواند از سن 6 سالگی به بعد نمود پیدا کند. در این مقاله از سایت دکتر مونا فلسفی می خواهیم به این مشکل بسیار مهم در زندگی انسان ها بپردازیم و راهکارهای درمان و علائم مهم آن را به صورت خلاصه و جامع معرفی کنیم.
بیماری افسردگی در کودکان چیست؟
افسردگی بیماری است که بسته به شرایط محیطی و وضعیت انسان ها، می تواند در هر دوره ای رخ دهد. بنابراین تعجب نکنید که ما اکنون بیماری تحت عنوان “افسردگی در کودکان” را نیز داریم. این مشکلات به ویژه در مقطع کنونی به دلایل مختلف مانند دسترسی به دنیای مجازی، شرایط نامناسب اقتصادی و روابط بین افراد یا غیره بیشتر دیده می شود. اما افسردگی در بطن خود به معنای چیست؟
در یک عبارت کوتاه باید گفت افسردگی یک نوع مود یا حالت اخلاقی از انسان ها است که به وضوح می توانید برخی نشانه ها را در آن مشاهده کنید. از بی حوصلگی و بی علاقگی گرفته تا احساس پوچی، بی ارزشی و شرمساری. توجه کنید که اضطراب کودکان نیز می تواند یک نشانه برای این بیماری بوده اما ممکن است ریشه دیگری غیر از افسردگی داشته باشد.
همچنین شما می توانید برخی رفتارها را نیز از فرد ببینید که شامل بی اشتهایی، بی خوابی یا خواب زیاد و غیره هستند. همه انسان ها ممکن است در زندگی خود در مقاطعی به دلیل از دست دادن نزدیکان، مشاهده یک فیلم و سریال، اثرات بیماری و غیره دچار این مشکل شوند. اما بیماری افسردگی علاوه بر این موارد، زمانی مهم تلقی می شود که که فرد مدت زیادی را به این حالت سپری می کند.
در مدل افسردگی در کودکان نیز چنین رفتارهایی مشاهده می شود و معمولا عواملی که می توانند منجر به آن شوند، شامل مشکلات خانوادگی، جدایی والدین، قلدری در مدرسه یا محل دیگر، مورد آزار و اذیت جسمی و جنسی قرار گرفتن، مشکلات روانی که در سابقه خانواده وجود دارند هستند.
دکتر مونا فلسفی به عنوان یکی از متخصصین حوزه سلامت کودک و نوجوانان فعالیت می کند که در این زمینه دکترای روانشناسی سلامت دارد. شما می توانید با درخواست مشاوره از ایشان، افسردگی در کودکان خود را تشخیص داده و راهکارهایی برای درمان آن در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید : قصه درمانی برای کودکان
آشنایی با علائم افسردگی در کودکان
شناخت علایم افسردگی کودکان مهم ترین روشی است که می توانید از طریق آن به بیماری کودک پی ببرید. معمولا کودکان می توانند در بازه سنی 3 – 17 سال در دوران کودکی و نوجوانی این مشکل را داشته باشند که درصد اتفاق آن در بازه سنی 6 – 11 سال نزدیک به 2 درصد و در بازه سنی 12 – 17 سال نزدیک به 6 درصد است.
از جمله علائمی که می توان برای افسردگی در کودکان بیان نمود، عبارتند از:
- غمگین بودن: نشانه افسردگی کودکان که به وضوح می توان آن را فهمید، غمگین و ناراحت بودن آنها است که حالت چهره ناراضی یا خمیده ای در محیط خانه دارند.
- گریه: گریه کردن در کودکان امری طبیعی است مگر آنکه به صورت مکرر و مداوم انجام شود. همچنین ممکن است آنها به حساسیت بیشتری دچار شده و به راحتی ناراحت شوند و گریه کنند.
- تغییرات رفتاری در خواب: علل مختلفی برای این نشانه وجود دارند و بهتر است به عنوان یک عامل فرعی در نظر گرفته شوند. تغییرات در خواب ممکن است به صورت افزایش یا کاهش زمان خوابیدن و با ایجاد مشکلات مربوط به آن همراه باشند.
- تغییر اشتها: یکی دیگر از واضح ترین علائمی که می توان برای افسردگی درکودکان ذکر کرد، تغییراتی در اشتها است. عموما این تغییر می تواند به صورت کاهشی باشد اما نشانه هایی در افزایش آنها نیز دیده شده اند. اثرات این رفتار با تغییر وزن کودک همراه است.
- مشاهده رفتارهای خنثی: آنها انرژی کمتری دارند. به عنوان مثال کمتر با دیگر کودکان و نوجوانان بازی می کنند، به سختی از رختخواب خود جدا شده و یا تحرک آنها کمتر است.
- کاهش تمرکز: به وضوح می توان کمتر شدن تمرکز در کودکان را نیز مشاهده کرد که نمودهای آن شامل کاهش نمرات درسی، به فکر فرو رفتن و غیره می باشند.
شما می توانید از خدمات دکتر مونا فلسفی به عنوان یک درمانگر کودک و نوجوانان برای رفع مشکلات روانی فرزندان خردسال استفاده کنید. یکی از این خدمات، تست افسردگی کودکان و تدوین برنامه های تاثیر گذار در درمان این بیماری است که در جلسات مشاوره ارائه می گردند.
راهکارهای درمان افسردگی در کودکان چیست؟
روش حل مشکل افسردگی در کودکان می تواند بسته به شخصیت و محیط آنها متفاوت هستند. بنابراین نمی توان شیوه یکسانی را برای آن در نظر گرفت. اما معمولا تدابیری که برای این کار در نظر گرفته می شوند، در برخی موارد مشترک هستند. در این قسمت می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
- برای روش حل مشکل افسردگی نوجوانان و کودکان، یک راهکار مهم آن است که ریشه مشکل را بیابید. با انجام این کار روند درمان را سریعتر پیش برده و به پزشک برای درمان وضعیت کودک کمک خواهید کرد.
- آنها را حمایت کنید. این کار می تواند در نگرش آنها یک سویه امیدی ایجاد کند.
نکته: در عین دلسوز و حمایتگر بودن، حتما کودکان خود را به انجام تعهدات و تکالیفش تشویق کنید تا بتواند سرسختی خود را حفظ کند.
- سعی کنید روال و آرامش را در زندگی خود حفظ کنید.
دکتر مونا فلسفی با تجربه برگزاری بیش از ده ها ساعت کارگاه و دوره آموزشی در زمینه روانشناسی کودکان، می تواند در زمینه تشخیص دلایل افسردگی کودکان شما و درمان آنها با متدهای روز از جمله قصه درمانی یا بازی درمانی کمک کند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با بازی درمانی کودک
پرسش و پاسخ های متداول
برخی از پرسش و پاسخ های متداول کاربران در زمینه افسردگی در کودکان عبارتند از:
- درمان افسردگی در کودکان با بازی چگونه است؟
- در این روش تلاش می شود تا با سرگرم کردن کودکان با علایق خود، در نظر گرفتن پاداش ها و افزایش انگیزه او، فرزند شما فرصتی برای ترمیم روحیه خود داشته باشد.
- اثر بخشی راهکارهای درمانی برای افسردگی کودکان چگونه است؟
این موضوع تا حد زیادی به دلایل افسردگی کودکان و نیز تجربه یا دانش روان پزشک شما وابسته است. شما می توانید برای بهره مندی از آخرین متدها جهت رفع مشکلات آنها از خدمات درمانی مجموعه دکتر مونا فلسفی کمک بگیرید.