کرونا و بچه ها

راهکارهای کاهش استرس کرونا در کودکان

  استرس کرونا در کودکان : چند ماهی است دیگر از شادی و هیاهوی کودکان در شهربازی‌ها و پارک‌ها خبری نیست‌. حالا آنها در کنج خانه به بازی‌های تکراری، فضای مجازی،  تلویزیون، موبایل و تبلت گرفتار شدند‌. متاسفانه افسردگی که اختلالی نادر در کودکان است این روزها بیشتر از قبل دیده می‌شود. بعضی بچه‌ها نگران از دست دادن پدر و مادرشان در اثر این بیماری هستند و برخی حاضر نیستند در اتاق خودشان بخوابند چون فکر می‌‌کنند اگر از پدر و مادر دور شوند، ممکن است برای آنها اتفاقی بیفتد.

خانه‌نشینی اجباری این روزها برای بچه‌ها که نیازمند جست و خیزند، اصلا مطلوب نیست. ساعت خواب نامنظم، تماشای بی‌رویه تلویزیون، بی‌نظمی در تغذیه، بازی‌های رایانه‌ای، فاصله گرفتن از دوستان و مدرسه و اقوام و ‌.‌.‌. همه در سلامت جسمی و روانی کودکان تاثیرگذارند و والدین قطعا باید شیوه مواجهه مناسب با فرزندشان را یاد بگیرند.

حالا که تمام روتین‌ها به هم خورده است، باید بهترین کاری که از دستمان برمی‌آید، برای آنها انجام ‌دهیم. در این مطلب چند راه حل ساده جهت کنترل استرس کرونا در کودکان  پیش پای شما می‌گذارم.

داستانی خلاقانه با پایان خوش برای اتمام ویروس کرونا بگویید

بسیاری از داستان‌ها و ترانه‌ها ریشه در حوادث تاریخی از جمله بیماری‌های همه‌گیر دارند‌. در بین این داستان‌ها کتاب «قهرمان من‌ تویی» توجه من را جلب کرد‌. این کتاب حاصل تحقیق گسترده آژانس حمایت روانی در شرایط بحران است و با حمایت سازمان بهداشت جهانی و یونیسف برای کودکان ۶ تا ۱۱ سال به‌صورت اینترنتی و رایگان منتشر شده و ترجمه فارسی آن هم در وب‌سایت سازمان بهداشت جهانی موجود است‌.

داستان درباره دختر کوچکی است که از شنیدن اخبار و صحبت‌های مادرش با دیگران درباره بیماری کرونا نگران شده است‌. مادر می‌گوید این بیماری هنوز شناخته‌شده نیست اما حتی او هم با انجام کارهای ساده‌ای می‌تواند مثل یک قهرمان جان بسیاری را نجات دهد‌. با وجود این، دختر کوچولو شب‌ها نگران است و اصلاً احساس یک قهرمان را ندارد تا اینکه اژدهایی خیالی به اتاقش می‌‌آید‌. او سوار بر اژدها به نقاط مختلف جهان سفر می‌کند و با کودکانی از قاره‌های مختلف جهان آشنا می‌شود که برایش از تجربه زندگی در قرنطینه، برخوردشان با بیماری، نگرانی و کمک به دیگران می‌‌گویند‌.

با خواندن این داستان، کودک فهم عمیق‌تری از شرایط پیدا می‌کند و می‌فهمد در این دوران چطور می‌تواند به خودش و اطرافیان کمک کند و با این کار نگرانی‌هایش هم کنترل می‌شود‌.

بیشتر بخوانید :  چطور در طوفان کرونا، خانه‌ای امن برای فرزندانمان بسازیم؟

برای بچه‌ها وقت بگذارید

خیلی طبیعی است که کودکان در دوران استرس‌زای کرونا از لحاظ وابستگی، واپس‌روی یا عقبگرد داشته باشند و به دلیل ترس از دست دادن، چسبندگی‌‌شان به والدین‌ زیاد شود و خشمگین، بهانه‌گیر و نگران باشند‌. بنابراین برای آنها وقت بگذارید و زمانی را فقط به آنها اختصاص دهید. در این زمان با کودک ‌بازی کنید.

نگران به هم ریخته شدن خانه نباشید

معمولا والدین از بازی‌های لمسی‌-بازی‌ با رنگ، شن، خمیر، آب و … چندان خوششان نمی‌آید اما برای بچه‌ها، این بازی‌ها واقعا آرامش‌بخش است و برای مدتی طولانی سرگرمشان می‌کند‌. یکی از راه‌های کمتر به هم ریخته و کثیف شدن محیط، ایجاد فضایی خاص برای بازی‌ است‌. بهترین کار،  بازی در فضایی بیرون از خانه است، ولی می‌توانید با سطل یا سینی‌های بزرگ و حوله در خانه فضا ایجاد کنید‌. از شن جادویی و ژل اسلایم برای تخلیه هیجان استفاده کنید‌.

 

کاهش-استرس-کرونا-در-کودکان

 

‌فضایی برای حرکت و تخلیه انرژی در خانه بسازید

با بالش‌ها برای فرزندتان قلعه و با یک پارچه چادر رویایی بسازید. با کودکان به دنیای بازی و شادی سفر کنید‌. برای آرامش بخشیدن به کودکان سفر رویایی به دنیای شادی و بازی را مجسم کنید مثل سفر به شهربازی‌.

با بچه‌ها در ارتباط بمانید

فرزندان خود را به انجام فعالیت‌هایی تشویق کنید که بعد شما هم بتوانید در آن شرکت کنید. مثلا بگویید برای شما یک نقاشی بکشد، راهی برای غافلگیر کردن یکی دیگر از افراد بزرگسال در خانه پیدا کند یا اینکه با بالش و صندلی مانع درست کند‌. به فرزندتان بگویید وقتی راهش را پیدا کردی، بیا و به‌ من نشان بده، من برای تو وقت دارم‌. ارتباط برقرار کردن با بچه‌ها خیلی مهم است، حتی وقتی تنها بازی می‌کنند‌.

بیشتر بخوانید : آیا استرس در کودکان واگيردار است

خانوادگی ورزش کنید

حالا که در قرنطینه هستید و برای ورزش و پیاده‌روی بیرون نمی‌روید، بهتر است خانوادگی و با بچه‌ها ورزش کنید‌. برای این کار به مکان وسیعی نیاز ندارید‌. اجازه بدهید بچه‌ها موسیقی مورد علاقه‌شان را برای ورزش انتخاب کنند‌. ورزش دسته‌جمعی به شاد شدن آنها کمک زیادی می‌‌کند و احساس بی‌حوصلگی‌شان را تا حدی از بین می‌‌برد‌. از کلاس‌های آنلاین ورزشی هم می‌‌توانید استفاده کنید.

نقاشی کردن

قدرت مداد رنگی یا رنگ‌ها را برای شاد نگه داشتن و سرگرم کردن کودکان آن هم برای مدت طولانی دست کم نگیرید‌. رنگ‌آمیزی استرس را از بچه‌ها دور می‌‌کند‌. تاثیر نقاشی برای کودکان، مانند هنردرمانی است که جنبه‌های تاریک‌ ذهن انسان‌ها را کشف و‌ دنیای تاریک هیجان‌های منفی کودک را روشن می‌‌کند‌.

 

مونا فلسفی، روان‌شناس کودک و نوجوان، دانشجوی دکترای سلامت

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
دکتر مونا فلسفی روانشناس کودک و نوجوان

دکتر مونا فلسفی

دکترای روانشناسی سلامت

فعالیت حرفه ای

  • درمانگر گروه کودک و نوجوان گروه روانپزشکی ویان
  • چند سال سابقه کار در مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اکسیر و مرکز مشاوره آتیه درخشان ذهن

آدرس : تهران ،علامه جنوبی، خیابان چهلم مرکزی، پلاک ۸، طبقه سوم

وقت مشاوره : 0218612748702186127446

رزرو وقت مشاوره داخل ‌‌وخارج از کشور : 09036565910

نوشتهٔ پیشین
بازی‌ درمانی آنلاین در روزهای قرنطینه
نوشتهٔ بعدی
سن مناسب کودکان برای حضور در صفحه‌های مجازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید

این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست