اختلال-یادگیری-کودک

آشنایی با اختلال یادگیری کودکان و راه کارهای درمان

اختلال یادگیری کودکان اصطلاحی کلی است که، طیف وسیعی از مشکلات در زمینه‌ی یادگیری کودکان و خردسالان را شامل می‌شود. این موضوع به هیچ عنوان با هوش یا انگیزه‌ی کودکان در ارتباط نیست و مقوله‌های کاملا متمایزی را در بر می‌گیرد. کودکان به هیچ عنوان در یادگیری ضعیف و ناتوان نیستند بلکه بر خلاف تصور برخی، سنین خردسالی اوج یادگیری کودکان می‌باشد.در این مقاله از سایت دکتر مونا فلسفی همراه ما باشید.

علت بروز اختلال یادگیری در برخی از کودکان، تفاوت دیدگاه آنها نسبت به اطراف و محیط زندگی، در مقایسه با هم سن و سالان خود می باشد. به زبان ساده‌تر این گروه از خردسالان، مسائل را به گونه‌ی دیگری می‌بینند و درک می‌کنند. از این رو میتوان گفت علت اصلی بروز اختلال یادگیری در این نوع کودکان، استفاده از روش‌های عامیانه آموزشی جهت تعلیم آنها می‌شود. این بدان معنا است که، کسب مهارت و یادگیری این دسته از کودکان می‌تواند با سایرین کمی متفاوت باشد.

به طور کلی اختلال یادگیری کودکان شامل مواردی چون؛ اختلال در خواندن و نوشتن، تحلیل مسائل، اشکالات گفتاری و شنوایی، محاسبات و … می‌شود. کودکان گاهی اوقات به دلیل شیطنت و بازیگوشی، در انجام تکالیفشان کم کاری می‌کنند اما، این موضوع امری دائمی نیست و فقط در برخی مواقع کودکان را از انجام تکالیف باز می‌دارد. در صورتی که عدم یادگیری کودک و درک مطالب درسی به موضوعی دائمی و غیر قابل حل بدل گردد، نشان دهنده‌ی اختلال در یادگیری کودک می‌باشد.

اختلال یادگیری کودکان موضوعی استرس زا و نگران کننده برای والدین بوده و بروز چنین مشکلی در کودک، در برخی مواقع امری اجتناب ناپذیر می باشد اما غیر قابل حل نیست. توجه داشته باشید که بیشتر از والدین، خود کودک است که رنج حاصل از ناتوانی در یادگیری را تحمل می‌کند.

زیرا ناتوان بودن در یادگیری و فهم مطالب و به خصوص بروز نشانه های آن در محیط مدرسه، می‌تواند ضمن کاهش مقبولیت فرزند شما در مدرسه، تمسخر او توسط سایر همکلاسیان را نیز به دنبال داشته باشد. این امر فشار روانی فزاینده ای را به کودک وارد خواهد کرد. همانطور که پیشتر گفته شد، ناتوانی کودک شما در امر یادگیری دلیل بر عدم باهوشی او نیست، بلکه او نیز به اندازه‌ی سایر کودکان از هوش و ذکاوت برخوردار است.

به طور کلی اختلال یادگیری کودکان شامل مواردی چون؛ اختلال در خواندن و نوشتن، تحلیل، گفتار، محاسبات و… می‌شود.

 

اختلال-یادگیری-کودکان

علایم اختلال یادگیری کودکان

اختلال یادگیری کودکان موضوعی بسیار شایع و در عین حال قابل حل است که، باید هرچه سریع‌تر به آن رسیدگی کرد. تاخیر در حل این معضل، موجب آشفتگی‌ روانی کودک و بروز مشکلات متعدد تحصیلی و اجتماعی برای او می‌شود. اختلال یادگیری کودکان در هر فرد با دیگری متفاوت است از این رو، روش درمان آن هم برای هر شخص به گونه ای متفاوت می باشد.

به عنوان مثال، برخی از کودکان در هجی کردن و یا تلفظ کلمات و برخی دیگر در درک منطق ریاضی و محاسبات مشکل دارند. به طور کلی، هیچ نشانه‌ی دقیقی برای شناسایی اختلال یادگیری کودکان وجود ندارد اما برخی علائم شایع در این زمینه وجود دارد، که والدین میتوانند جهت تشخیص و شناسایی این اختلال در فرزند خود به آن توجه کنند. برخی از مهمترین نشانه ها و علائم این اختلال به شرح زیر می باشد:

  • اختلال یادگیری در خواندن یا دیسلکسیا dyslexia: در این نوع اختلال کودک قادر به تشخیص حروف و کلمات نمی‌باشد.
  • اختلال در زمینه ی یادگیری ریاضی یا به عبارتی دیسکلکولیا dyscalculia: این نوع اختلال در میان کودکان به صورت متفاوتی خود را نشان می دهد و موجب عدم توانایی او در زمینه ی تحلیل مفاهیم و محاسبات ریاضی می‌گردد.
  • اختلال و ضعف در یادگیری مهارت‌های حرکتی یا در اصطلاح، دیس پراکسی dyspraxia: این نوع اختلال شامل عدم توانایی فرزند شما در انجام اموری چون؛ استفاده از وسایل و لوازم نوشتاری، نوشتن، دویدن و … می‌شود.
  • اختلال یادگیری در زبان (آفاژی aphagia و دیسفاژی (dysphagia: این نوع اختلال به ضعف یا عدم توانایی کودک در درک گفتار و استفاده از کلمات، برای ساختن جمله اطلاق می‌شود.

اختلال یادگیری کودکان موضوعی بسیار شایع و البته قابل حل است.

 

بیشتر بخوانید : علل بروز مشکلات رفتاری کودکان دبستانی

علایم اختلال یادگیری کودکان در سنین 4 الی 7 سالگی

  • ناتوانی در تلفظ صحیح کلمات و یا یافتن کلمه‌ی مناسب
  • عدم حفظ ریتم و قافیه در هنگام ادای یک جمله
  • عدم توانایی در تشخیص رنگ‌ها، حروف، اشکال، اعداد و روزهای هفته
  • عدم توانایی در درک دستور العمل‌های روزانه
  • مشکل در استفاده از وسایل نوشتاری مانند مداد، خودکار و ضعف در اموری چون؛ نوشتن، نقاشی و رنگ آمیزی
  • ناتوانی در بستن دکمه‌های لباس، زیپ و بند کفش

 

علایم-اختلال-یادگیری-کودکان

علایم اختلال یادگیری کودکان در سنین 5 الی 9 سالگی

  • عدم تشخیص ارتباط میان حروف و اصوات
  • عدم توانایی ادغام اصوات برای تولید کلمات
  • بروز سردرگمی به هنگام خواندن جملات ساده ( در اصطلاح به آن دیسلکسیا گفته میشود.)
  • عدم توانایی یا تاخیر در یادگیری مهارت‌های جدید
  • اشتباه در نوشتن املای کلمات به صورت مداوم
  • عدم درک مفاهیم ساده‌ی ریاضی
  • مشکل در به خاطر سپردن و درک زمان

 

علایم اختلال یادگیری کودکان در سنین 9 الی 13 سالگی

  • عدم درک محاسبات ریاضی و مفاهیم مرتبط با آن
  • عدم برقراری ارتباط با پرسش و پاسخ‌های تشریحی
  • نشان ندادن هیچ گونه علاقه‌ای به مطالعه
  • بی توجهی به خوش خط نوشتن و یا با بی میلی نوشتن
  • عدم توجه به نظم و انظباط
  • عدم ابراز احساسات و بروز افکار با صدای بلند
  • عدم شرکت در کارهای گروهی و مشارکتی

اختلال یادگیری کودکان در هر فرد با دیگری متفاوت است.

 

درمان اختلال یادگیری کودکان

در هنگام مواجهه با اختلال یادگیری کودکان، نباید به موجب نگرانی آرامش و تمرکز خود را از دست دهید. در قدم اول می‌توانید با در میان گذاشتن این موضوع با مسئولان مدرسه، شرایط مناسبی را برای راحتی و آرامش خاطر و به تبع یادگیری بیشتر فرزند خود مهیا کنید. همچنین استفاده از مدرسین با تجربه به صورت خصوصی، یکی دیگر از راهکارهای موثر در زمینه ی درمان اختلال یادگیری کودکان می باشد.

البته توجه داشته باشید که، قبل از انجام هر کدام از این کارها ابتدا به یک مشاور و متخصص در این زمینه مراجعه کنید. مشاورین می‌توانند به طور دقیق علائم اختلال را در کودک شما بررسی کرده و موثرترین و دقیق ترین راهکار را جهت رفع این مشکل به شما پیشنهاد دهند. دقت داشته باشید که، هیچ کس به اندازه‌ی شما در مورد خصوصیات فرزندتان شناخت کافی ندارد. از این رو، این شما هستید که به هنگام انجام آموزش‌ها و در ضمن عبور از کلیه ی مراحل در کنار فرزند خود هستید و او را همراهی می‌کنید.

 

 

 

درمان-اختلال-یادگیری-کودکان

 

بیشتر بخوانید : راه های درمان مربوط به دروغگویی کودکان

 

سعی کنید برای شناخت بیشتر فرزند خود و کمک به او، در زمینه‌ی اختلال یادگیری کودکان به طور کافی مطالعه و تحقیق نمایید. درک بهتر مشکلات کودک می‌تواند به شما کمک کند متوجه شوید که، فرزندتان با چه نوع مشکلات شناختی سر و کار دارد. همچنین شناخت دقیق نشانه ها و مسائل پیرامون اختلالات یادگیری در کودک میتواند، در ارزیابی و یافتن راهکارهای مناسب جهت درمان اختلال یادگیری کودکان بسیار موثر باشد.

شما باید از فرزند خود در مدرسه حمایت کنید و با استفاده از مربیان متخصص و با تجربه، در جهت بهبود یادگیری فرزند خود تلاش کنید. سعی کنید نقاط قوت کودک خود را بیابید و در جهت تقویت آنها کوشش کنید. توجه داشته باشید که اختلال یادگیری در یک کودک، به معنای عدم توانایی او در تمامی جهات تحصیلی، ارتباطی یا شناختی نیست بلکه، او میتواند در برخی از حوزه‌ها توانایی بسیار بالایی از خود نشان دهد. از این رو باید به سلیقه و علایق کودک خود توجه کافی داشته باشید.

در قدم اول می‌توانید با شرح موضوع برای مسئولان مدرسه، شرایط مناسبی را برای یادگیری بیشتر فرزند خود مهیا کنید.

 

جمع بندی

اختلال یادگیری کودکان می‌تواند تاثیر بسیار مخربی بر روح و روان آنها بگذارد. این تاثیرات منفی و آسیب‌های روحی، بیشتر از سمت اطرافیان و دوستان کودک بر او وارد میگردند. به طور معمول اختلال یادگیری در کودکان می‌تواند در اشکال مختلفی بروز کند و در ایجاد ارتباط و فهم نشانه‌های غیر کلامی تاثیر منفی بگذارد. توجه داشته باشید که، اختلالات یادگیری تنها یک وجه تفاوت هستند و دلیل بر ناتوانی کودک شما نمی‌باشند. بنابراین شما میتوانید با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های آموزشی متنوع، در جهت رفع یا کاهش این مشکل به فرزند خود کمک کنید. توجه داشته باشید که از آنجایی که کودکان از انرژی بسیار بالایی برخوردار می‌باشند، بحث آموزش آنها می‌تواند کمی با پیچیدگی همراه باشد و این موضوع در کودکانی که دارای اختلال یادگیری هستند، به مراتب سخت‌تر است. از این رو این مهم نیاز به توجه، صبر و حوصله‌ی بیشتری خواهد داشت.

 

 

 این دو مطلب را حتما بخوانید :

روانشناس کودک خوب در تهران

مشاوره کودک و نوجوان در تهران

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
دکتر مونا فلسفی روانشناس کودک و نوجوان

دکتر مونا فلسفی

دکترای روانشناسی سلامت

فعالیت حرفه ای

  • درمانگر گروه کودک و نوجوان گروه روانپزشکی ویان
  • چند سال سابقه کار در مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اکسیر و مرکز مشاوره آتیه درخشان ذهن

آدرس : تهران ،علامه جنوبی، خیابان چهلم مرکزی، پلاک ۸، طبقه سوم

وقت مشاوره : 0218612748702186127446

رزرو وقت مشاوره داخل ‌‌وخارج از کشور : 09036565910

نوشتهٔ پیشین
راه های درمان مربوط به دروغگویی کودکان
نوشتهٔ بعدی
علائم بیش فعالی کودکان چگونه است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید

این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست