چه کنیم کودکمان قربانی آزار جنسی نشود؟

آزار جنسی کودکان :امروزه به دلیل وجود رسانه‌ها و فضای مجازی گسترده، اخبار وقایع مختلف زودتر و در سطحی وسیع‌تر منتشر می‌شود. یکی از این اخبار که والدین بسیاری را نگران می‌کند، خبر آزار جنسی کودکان در هر جای دنیاست. برای پیشگیری از بروز این اتفاق لازم است در این باره اطلاعات بیشتری داشته باشید.

درخواست از کودک برای شرکت در رابطه جنسی (صرف‌نظر از نتیجه آن)، عورت‌نمایی برای کودکان با هدف تحریک جنسی خود فرد، کودک یا ترساندن کودک، برقراری رابطه جنسی فیزیکی با کودک و استفاده از کودک برای پورنوگرافی کودکان از موارد سوءاستفاده جنسی از کودکان محسوب می‌شود.

 

آزار جنسی کودکان

نشانه‌های آزار جنسی کودک در سنین مختلف

4-1 سالگی: اغلب فقدان آداب توالت، ترس از مردان و چسبیدن افراطی به مادر دیده می‌شود.

. 6-4 سالگی: این کودکان را به‌دلیل شکایت جسمانی به پزشک می‌برند. قربانی با احساس گناه شدید و قطع امید از علاقه و توجه دیگران گاه مانند کودکی پرخاشگر و آشفته رفتار می‌کند. نظافت و شستشوی جبری یا مرگ سمبولیک و تکراری والدین؛ از مراحل مهم بازی‌های کودک این سن به شمار می‌آید.

12-9 سالگی: کودکانی که در این سنین آزار جنسی می‌بینند، به دلیل مشکلاتی که در صحبت درباره این مسئله دارند، دچار واپس‌زنی جنسیت و اختلال در هویت جنسی می‌شوند. درگیری و اشتغال ذهنی آنها با مسائل جنسی باعث می‌شود گاهی بی‌شرمانه و بی‌پرده به توضیح واقعیات بپردازند.

افسردگی، اختلال تنش‌زای پس از رویداد، اضطراب، ایجاد استعداد قربانی شدن‌ آتی در بزرگسالی، جراحت‌های فیزیکی و… از عوارض سوء‌استفاده جنسی از کودکان است. مخصوصا اگر این آزار به‌وسیله یکی از اعضای خانواده کودک انجام شده باشد، آسیب‌های شدیدتر و پایدارتر در کودک و آسیب روانی شدیدتر را در پی خواهد داشت.

بدبختانه اغلب یکی از نزدیکان کودک در این امر دخیل است که می‌تواند با ایجاد یک پوشش عاطفی بر پایه ترکیبی از راز داری و تهدیدهای ضمنی، موضوع را مخفی نگه دارد.

کودکان قربانی غالبا احساس می‌کنند که اگر فاش کنند مورد سوءاستفاده قرار گرفته‌اند، گناهشان دو چندان می‌شود، بنابراین ممکن است غیرمستقیم چنین سوال‌هایی بپرسند که حاوی سرنخ‌های پنهانی است: آیا باید به او اجازه دهم مرا ببوسد؟ حتما باید روی زانوی عمو بنشینم؟ ممکنه رازداری کار اشتباهی باشه؟ درسته که کسی به وسط پاهای من دست بزنه؟ همه کارهای عمو یا بابابزرگ درسته؟

بیشتر بخوانید :  استرس کودکان نوجوانان

آزار جنسی کودکان

به این نشانه‌ها توجه کنید:

گوشه‌گیری، خودداری از غذا خوردن، اکراه داشتن از روبرو شدن با یکی از بستگان، کابوس دیدن، مشکل در راه رفتن یا نشستن، اجتناب ناگهانی از شرکت در فعالیت‌های بدنی، شب ادراری، تغییر ناگهانی اشتها، خوردن چیزهای خاص و نشان دادن رفتارها و اطلاعات جنسی غیرمعمول، مشغول شدن بیش از حد با ناحیه تناسلی، خط خطی کردن ناحیه تناسلی یا وسط پاها در نقاشی‌ها، استفاده از رنگ‌های تیره، سیاه و یا تیره کشیدن بعضی از افراد در نقاشی

آموزش مقابله با تجاوز به کودکان(آزار جنسی کودکان)

راه‌های فرار از یک موقعیت یا وضعیتی که ممکن است سوءاستفاده جنسی در آن رخ دهد، به کودکتان بیاموزید. اگر از گفتن این خطرها صرف‌نظر کنید، این کارتان عواقب خواهد داشت. در چنین مواردی باید خیلی حساب شده و منطقی با بچه‌ها صحبت کرد. بهترین راه این است که خطرهایی که در کمین بچه‌هاست، با زبانی قابل فهم برای آن‌ها توضیح دهیم. می‌توانید برای این کار از داستان‌ها یا سناریوهایی نه چندان ترسناک استفاده کنید و بلافاصله روش‌های پیشگیری از بروز این خطرها را آموزش دهید.

مهارت‌های مهمی که باید به فرزند خود آموزش بدهید:

  • احساس امنیت: باید به فرزند خود بیاموزید هر انسان حق و حقوقی دارد؛ از جمله حق نفس کشیدن، حق زنده ماندن و بسیاری حقوق دیگر. کودک باید بداند که امنیت داشتن جزو حقوق طبیعی او است و دیگران وظیفه دارند این حق او را به رسمیت بشناسند و رعایت کنند. خطرهایی که در کمین بچه‌هاست با زبانی قابل‌فهم برایشان توضیح دهید. می‌توانید برای این کار از داستان‌ها یا سناریوهایی نه چندان ترسناک استفاده کنید.
  • محافظت از بدن خود: سوءاستفاده جنسی به‌تدریج و با تماس‌های خوب آغاز می‌شود. بعد نوبت به تماس‌های مشکوک می‌رسد و سپس تماس‌های بد. کودک باید بداند که صاحب تمام بدن خود است و کسی حق ندارد بدون رضایت او و والدینش، بدن او را لمس کند.
  • کمک گرفتن از دیگران در برابر باج‌گیرها: افرادی که از بچه‌ها باج‌گیری می‌کنند، از لحاظ روانی افرادی ترسو هستند که در برابر جمع هراسان می‌شوند و پا به فرار می‌گذارند. باید به کودک خود آموزش دهید در چنین مواردی از دوستان نزدیک خود کمک بگیرد و حتما مساله را با مسئولان مدرسه یا پدر و مادر در میان بگذارد. البته حتما به کودک بگویید در مواردی که باج‌گیرها برای او تهدید جانی داشتند، مقاومت نکند. گاهی بچه‌ها از ترس اینکه والدین به خاطر از دست دادن وسایلشان تنبیهشان کنند، به هیچ‌وجه تسلیم نمی‌شوند و این بسیار خطرناک است.
  • گفتن حقیقت: معمولا سوء استفاده جنسی همراه با فریب، تهدید و یا حتی تماس‌های لذت‌بخش است. اگر با فرزند خود مرتب صحبت کنید و همیشه به او یادآور شوید که پشتیبان همیشگی او در زندگی هستید، کودک هم یاد می‌گیرد مشکلات و رازهای خود را با شما در میان بگذارد و از شما کمک بگیرد.

آزار جنسی کودکان

بیشتر بخوانید : نقش والدین در دعوای کودکان

بعد از اطلاع از سوء استفاده جنسی از کودک چه کنیم؟

پس از مطلع شدن، از سؤال  مکرر و توضیح خواستن از کودک خوداری کنید. لازم است نقش حمایتی خود را به عنوان والد به فرزندتان نشان دهید؛ به‌طوری‌که بفهمد مقصر نیست و کسی که به او آزار رسانده، گناهکار است. آزار جنسی می‌تواند آسیب جدی روانی در پی داشته باشد و پس لازم است کودک را به کلینیک‌های روان‌شناختی ببرید و تحت‌درمان قرار بگیرد. علاوه بر این، اقدام‌های لازم قانونی را انجام دهید تا مجرم به مجازات برسد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
دکتر مونا فلسفی روانشناس کودک و نوجوان

دکتر مونا فلسفی

دکترای روانشناسی سلامت

فعالیت حرفه ای

  • درمانگر گروه کودک و نوجوان گروه روانپزشکی ویان
  • چند سال سابقه کار در مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی اکسیر و مرکز مشاوره آتیه درخشان ذهن

آدرس : تهران ،علامه جنوبی، خیابان چهلم مرکزی، پلاک ۸، طبقه سوم

وقت مشاوره : 0218612748702186127446

رزرو وقت مشاوره داخل ‌‌وخارج از کشور : 09036565910

نوشتهٔ پیشین
چگونه به کودک از مرگ بگوییم؟
نوشتهٔ بعدی
نقش والدین در دعوای کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید

این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست